Kullan hinta per gramma
Kun puhutaan kullan hinnasta niin puhutaan kullan hinnasta per gramma. Kun näet erilaisia hintoja netissä tai kivijalka kultakauppiaan luona, niin tämä on hinta jonka he ovat valmiita maksamaan kullasta per gramma. Lue alta mitkä tekijät vaikuttavat kullan hintaan per gramma!
Troy unssin yksikkö
Kansainvälisesti kultaa ostetaan Troy unssin yksikössä ja kullan hinta listataan yleensä ottaen amerikan dollareissa (USD) per Troy unssi, mikä hankaloittaa meille metriseen systeemiin tottuneita suomalaisia ymmärtämään nopealla katsauksella mikä tilanne on maailman kultamarkkinoilla. Jos olet nopea päässälaskussa voit muuntaa yhden Troyn unssin noin 31,1 grammaksi, mutta jos olet todella tarkka niin se on tarkalleen 31,1034768 grammaa.
Kullan hintakehitys per gramma
Toinen asia mikä on tärkeää muistaa kun vertailet kullan hintoja- varsinkin historiallisesti – on se että sitä korjataan myös inflaation mukaan, joten vaikka kullan hinta oli paljon alhaisempi sata vuotta sitten verraten siihen mitä se on tänään, niin se ei ole muuttunut kuitenkaan niin paljon hinnassa. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kullan hinta olisi staattinen. Samalla tavalla kun muiden tavaroiden kanssa, kysyntä ja tarjonta ohjaavat markkinahintoija, mutta kullan kohdalla on kyse enemmän kysynnästä, sillä sitä on isompi määrä maan päällä kuin mitä sitä kaivetaan.
Tästä huolimatta kullan hinta per gramma on ollut pysyvä pitkien ajanjaksojen ajan. Sir Isaac Newton, joka oli brittiläisen rahapajan johtaja, määritti kullan hinnan vuonna 1717 joka pysyi samana 200 vuoden ajan. On myös löydetty kolikkolaatu tai kolikkostandardi johon merkitä kultakanta eri maissa, mutta koska tänä päivänä ei käytännössä löydy riittävästi kultaa jolla korvata valuutat niin tämä käytäntö on lopetettu.
70-luvun alusta lähtien kullan hinta per gramma on ollut markkinoiden ohjaama. Inflaatio poislukien on hinta noussut huimasti.
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gold_Spot_Price_per_Gram_from_Jan_1971_to_Jan_2012.svg
Kun kultakolikkostandardia lopetettiin käyttämästä amerikan dollarin kanssa 1971, sen hinta per kultagramma oli noin 45 kr nykypäivän rahaarvossa laskettuna, kun taas 2011 se oli noussut 360 kr/gramma. Hinta oli korkea vuonna 1980, koska öljyn hinta oli noussut nopeasti ja myös muut tekijät loivat epävakautta maailmanmarkkinoilla.
Mikä vaikuttaa kullan hintaan per gramma?
Niin kuin aikaisemmin on mainittu kansainväliset kriisit ja taloudellinen epävakaus ovat tekijöitä jotka saavat kullan hinnan nousemaan kattoon, koska kulta on perinteisesti ollut vakaa sijoituskohde. Finanssikriisin aikana nähtiin tämä, mutta jo ennen sitä oli kullan hinta nousussa. Eli kultaa ei voi vain yhdistää kriiseihin, vaan myös muut tilanteet ja tekijät vaikuttavat, kuten esimerkiiksi teollisuuden kysyntä.
Myös korkojen tasolla on tärkeä rooli. Niin kauan kun korot ovat korkeita investointi kultaan ei ole suhteellisesti niin kiinnostavaa, koska arvopapereista saadaan parempi hinta. Kun korot ovat alhaisia kullasta tulee mielenkiintoinen sijoituskohde taas uudelleen päinvastaisista syistä. Tottakai edelleen voi myös nähdä yhteyden korkeiden korkojen, epävakaan taloustilanteenja kultaspekulaation välillä.